EXCLUSIV| Un ochi râde și altul plânge în Israel. Ce va schimba ARMISTIȚIUL cu Hamas. Maximillian Katz: „Etapa asta a fost pregătită de la început”

EXCLUSIV| Un ochi râde și altul plânge în Israel. Ce va schimba ARMISTIȚIUL cu Hamas. Maximillian Katz: Etapa asta a fost pregătită de la început
Publicat: 23/11/2023, 09:00
Actualizat: 23/11/2023, 09:29

Maximillian Katz – directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, dar și vicepreședintele Asociației Sioniste din România – a făcut – într-un interviu acordat Gândul – o analiză completă a armistițiului de patru zile – încheiat între Israel și Hamas – la mai bine de șase săptămâni de când gruparea teroristă a comis pe  7 octombrie – în acea „sâmbătă neagră” – acte de-o violență abjectă, un adevărat masacru împotriva israelienilor.

Reamintim că aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de Hamas, gruparea teroristă aflată la putere în Fâşia Gaza. Hamas a eliberat, înainte de acest armistițiu, doar patru ostatici.

Eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza și încetarea focului, în urma acordului dintre Israel și Hamas, se amână

Urmau să înceapă în această dimineață în jurul orei 10.00, dar nu se va întâmpla mai devreme de vineri, au anunțat oficialii israelieni.

Potrivit înțelegerii, Hamas va începe să elibereze cel puțin 50 de femei și copii israelieni în grupuri de câte 12-13.

Ambele părți vor face o pauză de luptă de patru zile, iar Israelul va elibera la rândul său 150 de femei și copii palestinieni din închisorile sale. Din informațiile prezentate, implementarea acordului se amână din cauza mai multor probleme tehnice.

  • Ce vor schimba aceste zile de armistițiu în ecuația războiului Israel-Hamas?
  • Provoacă acest armistițiu de încetare a focului discuții aprinse printre israelieni?
  • Cum „va profita” gruparea teroristă Hamas de aceste zile de „pauză” militară și cât de vigilentă va fi în acest timp armata israeliană?
  • Se vor prelungi aceste patru zile, încercându-se eliberarea cât mai multor ostatici răpiți de Hamas?
  • Va rămâne în continuare scopul Israelului distrugerea infrastructurii militare a Hamasului? – Sunt câteva dintre  întrebările acestor zile la care Maximillian Katz a răspuns într-un interviu acordat Gândul.

Reamintim că, mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani –  au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas în masacrul din 7 octombrie.

„Teroriștii care vor fi eliberați nu au sânge pe mâini, adică nu au comis ei crimele împotriva israelienilor”

Maximillian Katz, vicepreședintele Asociației Sioniste din România a precizat că decizia armistițiului nu este una surprizătoare, punctând că era clar, încă de pe data de 7-8 octombrie că se va ajunge la această etapă, din cauza experienței acumulate de Israel pe aceste teme.

Interlocutorul Gândul mărturisește că, deși, numărul de ostatici care vor fi eliberați eșalonat în aceste zile de armistițiu nu este cel mai bun rezultat obținut în urma negocierilor, este totuși important din punctul de vedere al numărului de teroriști palestinieni care vor fi eliberați pentru acești 50 de ostatici, raportul fiind de un ostatic israelian pentru trei teroriști palestinieni.

„Era clar că tot ceea ce au făcut ei pe data de 7 octombrie a avut câteva scopuri. În primul rând, a fost făcut în aceeași zi în care a început războiul din 1973 de Yom Kippur, 50 de ani în urmă, exact în aceeași zi. În al doilea rând, a fost Tratatul de pace cu Saudia și în al treilea rând, au vrut să aibă în mână un număr de ostatici israelieni, cu care să înceapă negocieri pentru eliberarea teroriștilor din închisorile israeliene. Așadar, încă din primele zile a fost foarte clar faptul că vom ajunge la această etapă. 

Nu, nu este o etapă care ne surprinde, ci este o etapă necesară. Iar teroriștii care vor fi eliberați sunt teroriști care nu au sânge pe mâini, adică nu au comis ei personal crimele împotriva israelienilor. Printre ei se numără și copii, care au atacat forțele armatei israeliene cu sticle Molotov, se numără femei care au atacat soldații israelieni cu cuțite, cu topoare etc. Iar 90% din ei sunt palestinieni care trăiesc nu în Gaza, ci palestinieni care trăiesc în Cisiordania, în Iudeea și Samaria.”

„Din punct de vedere militar, o astfel de acțiune întrerupe  tot ritmul care a fost obținut greu”

Maximillian Katz a precizat un lucru extrem de important și anume faptul că, dacă armata israeliană  nu ar fi făcut ceea ce a făcut în ultimele șase săptămâni, aceste negocieri nu ar fi avut acum loc.

Acesta a precizat că, în tot acest context al armistițiului, marea problemă o reprezintă faptul că ritmul este impus de palestinieni și nu de Israel, ei controlând, de fapt, tot acest proces de eliberarea a ostaticilor.

„În momentul în care armata a intrat în Aza –  știa faptul că, pe măsură ce va opera mai mult, cu cât va închide nordul Gazei, așa cum a fost închis, cu atât presiunea asupra palestinienilor va crește și până la urmă, într-un fel sau altul, vor trebui să vină la masa negocierilor. Pentru că trebuie să înțelegem un lucru, dacă armata nu ar fi făcut ceea ce a făcut în ultimele șase săptămâni, aceste negocieri nu ar fi avut loc.

Dacă vă aduceți aminte la început, palestinenii, Hamasul au menționat faptul că sunt gata să dea drumul tuturor ostaticilor pentru cei 6000 de teroriști aflați în închisorile israeliene. 6000 de teroriști dintre care marea parte a lor sunt – nici nu găsesc un cuvânt adecvat – atât de vehemenți și de criminali, încât ei formează o armată.

Israelul a evitat acest lucru, prin presiunea pusă în Nordul Gazei și a obținut acest rezultat, care în Israel creează niște discuții destul de aprinse. Pentru că, dintr-o parte avem, părinții, familiile ostaticilor, care-și doresc nepoții, copiii, femeile, bătrânii acasă. Acum, în sânul acestei grupe, avem dispute între cei ai căror membri vor fi eliberați în aceste zile și  cei ai celor rude rămân în continuare în captivitate.

De cealaltă parte, este publicul israelian care nu și-a dorit acest armistițiu, această încetare a focului, pentru că din punct de vedere militar a întrerupe o astfel de acțiune, în acest moment, cumva întrerupe tot ritmul care a fost obținut greu. Aici este marea problemă, pentru că, de fapt, cine controlează tot acest proces de eliberarea a ostaticilor, din păcate, sunt palestinienii și nu Israelul. Ei, de fapt, au impus acest ritm”, a punctat interlocutorul Gândul.

„Ca să înțelegeți cât de parșivă este această negociere cu Hamas și cu cei din Katar”

Israelul a precizat că armistițiul celor patru zile ar putea fi prelungit în continuare, cu condiția ca mai mulți ostatici să fie eliberați. Mai exact, pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberaţi, „pauza” va fi prelungită cu încă o zi.

„50 de ostaticii este, general vorbind, un procent mic. Noi nu știm, de fapt, câți mai trăiesc, câți sunt, unde sunt ținuți. Nici Hamasul nu-i deține pe toți și nici nu prea știe unde se află un anumit număr de ostatici. Ei au motivat cererea lor ca Israelul să înceteze orice supraveghere aeriană timp de șase ore pe zi, spunând «noi știm mai mult sau mai puțin unde sunt și de cine sunt ținuți, iar noi, Hamasul, ne vom duce să-i scoatem din mâinile acelor nemernici, ca să putem să vi-i dăm vouă înapoi. »

Ca să înțelegeți cât de parșivă este această negociere cu ei și cu cei din Katar, care sunt, să spunem așa Ministerul de Externe al lor…În condițiile astea, Israelul trebuie să găsească soluțiile cele mai bune pentru a-i aduce înapoi, pentru a scoate un număr cât mai mare de ostatici de acolo în timpul cel mai scurt și pentru a continua după aceea ceea ce a fost început.”

„Beniamin Netanyahu în acest moment este într-o barcă care încet-încet plutește în derivă”

Maximillian Katz a mărturisit  că, dincolo de aceste zile de armistițiu, scopul Israelului rămâne în continuare distrugerea infrastructurii militare și a aripii militare a Hamasului.

Acesta a explicat că, în opinia sa, în următoarele 24 de ore vom vedea o intensificare a atacurilor israeliene în Gaza.

În plus, vicepreședintele Asociației Sioniste din România a explicat că, potrivit unei proceduri existente în Israel, în următoarele 24 de ore, orice cetățean și orice instituție din Israel poate să conteste aceste eliberări.

Reamintim că Înalta Curte de Justiție din Israel a publicat lista teroriștilor care vor fi eliberați, conținând în acest moment 300 de nume și nu 150 – mai exact și numele celor care vor urma să fie eliberați dacă se va ajunge și în alte etape ale negocierii.

„Sunt voci care cer ca el (n.r. – Beniamin Netanyahu) să plece de la putere acum. Personal, cred că nu va fi în favoarea Israelului un astfel de pas, în acest moment, când este nevoie de stabilitatea celor care conduc acest război. Și toată atenția trebuie să fie canalizată spre acest război care nu poate continua la nesfârșit. Cred că această primă încetare a focului va da Hamasului și palestinienilor o propagandă furibundă în următoarele zile, vom auzi că ei au eliberat ostatici și cât de umani sunt. O propagandă care va fi preluată de toți cei care doresc să vadă Israelul renunțând la acest război.

Scopul Israelului rămâne însă distrugerea infrastructurii militare și a aripii militare a Hamasului. În opinia mea, în următoarele 24 de ore veți vedea o intensificare a atacurilor israeliene în Gaza. De ce? Pentru că, în următoarele 24 de ore, există o procedură în care orice cetățean și orice instituție din Israel poate să conteste aceste eliberări. Se așteaptă să fie contestații din partea familiilor celor care au fost uciși, dar în același timp Înalta Curte de Justiție din Israel nu are căderea să schimbe decizii politice pe astfel de teme.

Așadar, în următoarele 24 de ore nu se va întâmpla nimic, nu vor fi eliberați –  nici de-o parte și nici de alta, nici ostatici, nici teroriști. De obicei, armata israeliană în aceste ore își întărește și schimbă pozițiile pe teren, pentru a se pregăti pentru următoarele patru zile de încetare a focului. Lucru care va duce la o intensificare în următoarele 24 de ore a luptelor în Gaza.

Apoi, faptul că în fiecare zi Israelul s-a obligat să nu survoleze sub nicio formă cu absolut nimic – nici cu drone americane, nici cu drone israeliene, nici cu sateliți spațiul aerian al Gazei – creează impresia că Israelul nu va avea control asupra mișcărilor pe care Hamasul le va face în astea patru zile pentru a se regrupa, pentru a se repoziționa, pentru a lua rachete care încă le au dintr-o parte în alta. Din aceast cauză, Israelul va face tot ce este nevoie ca să poată să țină sub observație în acele patru zile tot ce ce întâmplă acolo 24 de ore din 24″, a conchis Maximillian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului.

„Este singura noastră speranță, să vină acasă de sărbători. Noi ne încredem în Dumnezeu!”

Zili Wenkert, o bunică din Israel, cu origini românești din Bucovina, trăiește o adevărată dramă, după acea sâmbătă neagră, pe care nimeni și nimic nu o poate șterge din mintea și din sufletele israelienilor.

Aceasta a mărturisit pentri Gândul că nepotul său, Omer – în vârstă de 22 de ani, care se afla la festivalul Nova din Ra’im, de la granița cu Gaza, fiind răpit de teroriștii Hamas – nu se găsește pe lista celor eliberați în aceste patru zile de armistițiu a Israelului cu gruparea teroristă.

Femeia susține că nepotul său are nevoie de medicamente pentru afecțiunea de care suferă și speră din tot sufletul să-l aibă de sărbători înapoi acasă.

„De nepotul meu nu mai știm nimic din prima zi. El are nevoie și de un medicament. Hamas nu a fost de acord ca ostaticii să fie vizitați de Crucea Roșie. Au fost date liste și el nu apare. Este singura noastră speranță, să vină acasă de sărbători. Noi ne încredem în Dumnezeu! Vă mulțumesc pentru interesul dumneavoastră și am o apreciere deosebită pentru poporul român”, a declarat Zili Wenkert.

Națiunile Unite salută acordul dintre Israel și grupul Hamas

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat, miercuri, acordul dintre Israel și grupul islamist Hamas, cerând însă acțiuni suplimentare pentru îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza, în timp ce în Cisiordania au fost raportate incidente militare soldate cu cel puțin șase morți.

Antonio Guterres ”salută acordul dintre Israel și grupul Hamas, obținut prin medierea Qatarului și susținut de Egipt și Statele Unite.

„Națiunile Unite vor mobiliza toate capacitățile pentru a susține implementarea acordului și pentru maximizarea impactului pozitiv asupra situației umanitare din Fâșia Gaza. Rămân multe de făcut”, a declarat un purtător de cuvânt al sediului ONU din Geneva, citat de cotidianul Le Monde.

Administrația de la Ankara a exprimat speranța că acordul dintre Israel și Hamas, care prevede eliberarea a cel puțin 50 de ostatici israelieni în schimbul a 150 de militanți palestinieni aflați în detenție în Israel, va contribui la ”încheierea totală a confruntărilor militare.”

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul va relua operațiunile militare cu toată forța după armistițiul temporar.

”Decizia este dificilă, este dureroasă, dar este corectă. Dar nu ne vom opri după armistițiu. Suntem în război, iar războiul va continua până la atingerea obiectivelor: eliminarea grupului Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și garantarea că nu va mai exista nicio amenințare din Fâșia Gaza”, a afirmat premierul israelian.

Ce prevede ACORDUL care va fi implementat vineri, ostaticii fiind eliberați în mai multe etape

  • intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, ajutoare de urgență, asistență medicală și combustibil în toate regiunile din Fâșia Gaza;
  • eliberarea a 50 de femei și copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene;
  • niciun fel de trafic aerian (avioane și drone) israelian în sudul Fâșiei Gaza timp de patru zile;
  • niciun trafic aerian israelian (avioane și drone) în nordul Fâșiei Gaza timp de șase ore pe zi, de la ora 10.00 la 16.00;
  • libertate de circulație pentru civili, în special de-a lungul drumului Salah al Din;
  • „forțele de ocupație” israeliene nu vor ataca sau aresta pe nimeni în nicio zonă din Fâșia Gaza.
  • Acordul prevede și un armistițiu de cel puțin patru zile, precum și accesul Crucii Roșii la ostaticii care rămân în Fâșia Gaza.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună